Ćakule pod jedrima: "Besa" se vraća u Pulu s Vladimirom Hrlićem

06.04.18. Događanja Središnja knjižnica

Vladimir Hrlić, posljednji živući član posade Besa Jože Horvata, 6. travnja 2018. u Središnjoj knjižnici ispričao je svoju stranu priče o legendarnom putovanju.

Godine 1964. na inicijativu Jože Horvata u pulskom brodogradilištu Uljanik završena je gradnja jedrilice duge 16,2 metra, oplate od čelika prema nacrtima inženjera Živote Pavlovića s kojom su Joža, njegova supruga i sin te još dvoje Puležana krenuli na put oko svijeta isplovivši upravo s Ribarske kolibe u Puli.

Knjigu Besa – brodski dnevnik svi jedriličari jako dobro znaju, no uvijek postoji i druga strana priče, ono napisano između redaka. Upravo te detalje, kao i svoju priču o putovanju na Besi, ispričao je Vladimir Hrlić.

Iz knjige Besa – brodski dnevnik:
PRONAĐEN I PETI ČLAN EKIPE! Primio sam pismo iz Pule od kontstruktora inž. Pavlovića. Žika mi javlja da u brodogradilištu »Uljanik« radi neki mladić, imenom Vladimir Hrlić, koji svoje slobodno vrijeme provodi radeći na Besi. Pomaže u svemu što stigne, a imade mnogo smisla i za mehaniku i brodogradnju. “Prvi je dojam da bi bio ozbiljan kandidat. Visok i snažan, ne puši, a i ne pije, simpatičan. Jedinac je, roditelji mu žive ovdje, u Puli. Među ponudama što ste ih primili preko VUS-a za petog člana posade nalazi se i njegova... Potražio sam tu ponudu.

Uz organizatora Jedriličarski klub Delfin i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula, potporu u realizaciji programa pružili su: Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule, AGD reklame i PIJK Hijena.