Festival znanosti: Povijest glazbe "u hodu" – od walkmana do pametnog telefona

18.04.18. Događanja Središnja knjižnica

Mnoge doživljaje i događaje u životu pamtimo baš po glazbi. Ipak, glazbu ne možemo dotaknuti jer ona postoji samo u onome trenutku u kojem je se osjeća. Glazba nam može pomoći dok prolazimo kroz teška razdoblja u životu, mijenjajući ne samo način na koji doživljavamo sebe, već i način na koji doživljavamo sve ono što se nalazi izvan nas. Glazba neće nestati, ali načini na koji se koristi te njezino značenje razvijaju se i dalje.

U sklopu 16. Festivala znanosti skupina učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, predvođena školskom knjižničarkom Željkom Kondić-Dabo, 18. travnja 2018. u Središnjoj knjižnici održala je predstavljanje i performans Povijest glazbe "u hodu" – od walkmana do pametnog telefona. Prikaz je dočaran pripovijedanjem/izlaganjem i prezentacijom koje je bilo popraćeno glazbom pripadajućeg razdoblja.

Znanstvena otkrića mijenjaju svijet.
Činjenica je to kojoj svjedočimo kamo god usmjerimo oko, na što god položimo ruku, što god dotaknemo mislima. Sav napredak civilizacije i naš svakodnevni komfor od električne struje, alata i strojeva koji nam služe, prometala, računala, dostupnosti informacija do lijekova koji nam spašavaju i olakšavaju živote, čitav naš svijet počiva na znanstvenim otkrićima i tehnološkim izumima. Od najstarijih vremena otkrića vatre, kotača i pisma, Arhimedov uzvik „Heureka!“ odzvanja kroz vjekove u svakom naporu genija i mislilaca do novijih vremena i fantastičnih otkrića poput rendgenskog zračenja, penicilina, plastike, strukture DNK ili gravitacijskih valova. No, „Heureka!“ otkrio sam, riješio sam, razumio sam, izračunao sam, shvatio sam ZAŠTO, dosjetio sam se KAKO, uzvik je koji također odzvanja i u našim glavama, u svim trenutcima naših malih osobnih otkrića, pomaka i pobjeda u razumijevanju svijeta. Otkrića mijenjaju naše vidike, poglede, obzore, svjetonazore te smo im zato posvetili 16. Festival znanosti i pripremili bogat i raznovrstan program u 20 hrvatskih gradova. Posjetite Festival znanosti i otkrijte i Vi nešto novo, zanimljivo, oduševljavajuće.

Sve programe Festivala znanosti možete pronaći ovdje.