Ženska večer uz dobru knjigu: Hrana i emocije

29.04.19. Događanja Središnja knjižnica

Poznato? Jedete li previše ili uopće ne možete jesti kad ste pod stresom?


Postoji li veza između hrane i emocija?
Čega smo to, zapravo, gladni? Ili čega smo siti?
Zbog čega, iako imamo pristup najkvalitetnijoj hrani, ipak posežemo za gotovo potpuno nekvalitetnom i nutritivno siromašnom hranom?

Odgovore na ova, ali slična pitanja o povezanosti emocija i hrane dala je na Ženskoj večeri uz dobru knjigu Nataša Vrsaljko Alić, licencirani Life i businesscoach, NLPmaster i certificirani EFT praktičar. Družili smo se i razgovarali 29. travnja 2019. u dvorani Središnje knjižnice.

Potreba za hranom je jedna od naših osnovnih fizioloških potreba koja dolazi od nagona za preživljavanjem. I kad je ona zadovoljena, možemo zadovoljavati ostale potrebe na našoj hijerarhiji potreba. Sve je zaista logično posloženo i trebalo bi funkcionirati bez problema. Ali je li doista tako? Ako za vas to tako funkcionira, onda, možda, ovo predavanje nije za vas. Međutim, u puno slučajeva, ne funkcionira. Hrana postaje zamjena za čitavu lepezu potreba koje bismo željeli ostvariti i u toj zavrzlami izgubimo vezu ili, na nekoj razini, zaboravimo ili ne želimo čuti prirodni mehanizam tijela koji nam šalje signal da je dosta i mi nastavljamo…Zašto?