Izložba slika Nikada i nigdje više u Središnjoj knjižnici

23.02.15. Događanja Središnja knjižnica

Izložba slika Nikada i nigdje više, koja prikazuje stradavanja osoba s invaliditetom u vrijeme vladavine Hitlera, otvorena je 23. veljače 2015. u Središnjoj knjižnici.

Gostovanje izložbe u Puli organizirali su Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Društvo multiple skleroze Istarske županije u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, stručni suradnici su Igor Jovanović i Igor Šaponja, a pokrovitelj Grad Pula.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske uključila se u međunarodni projekt istraživanja stradavanja osoba s invaliditetom u koncentracijskim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon Zagreba i Napulja, Pula je dobila priliku ugostiti impresivnu izložbu Nikada i nigdje više, koja će se moći pogledati od 23. do 28. veljače 2015. Izložba je edukativnog karaktera, a uz fotografije i popratni tekst sadržava i kratki film o strada

Izložbom se želi prizvati sjećanja građana na strašna stradavanja za vrijeme Hitlerove vladavine, s posebnim naglaskom na nacistička istrebljenja osoba s invaliditetom i zloglasni plan T4. U okviru izložbe prikazuje se i film koji objedinjuje povijest nastanka logora Auschwitz, monstruozne metode ubijanja te postupanja s osobama s invaliditetom.