Radionica s ilustratoricom Rosannom Nardon

10.06.16. Događanja Središnja knjižnica

Obilježavanje 25. godišnjice svoga djelovanja Središnja knjižnica Talijana u RH nastavljeno je dvijema radionicama na kojima je gostovala talijanska ilustratorica Rosanna Nardon, koja već niz godina vodi edukativne radionice u osnovnim školama, radeći s učenicima i učiteljima. Osim što je ilustratorica, predaje Povijest umjetnosti u Srednjoj umjetničkoj školi "Max Fabiani" u Gorizi.

Susreti s Rosannom Nardon održani su 10. lipnja 2016. u Središnjoj knjižnici. Ilustratorica je održala dvije radionice na kojima su sudjelovala djeca iz skupine Delfini DV-a Rin Tin Tin iz Pule.

Rosanna Nardon rođena je u Gorizi, Italija. Diplomirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Trstu na temu američkog stripa Winsora McCayja, a 1988. godine započinje surađivati s izdavačkom kućom Le Marasche, za koju ilustrira četiri knjige. Godine 1991. s knjigom Nato con la camicia osvaja prvu nagradu Književnosti za mlade manjinskih jezika u Italiji (ilustratori) koji je pokrenuo Centar za proučavanje književnosti za mlade “Alberti” iz Trsta. Za EL - Einaudi Ragazzi – Emme Edizioni iz Trsta ilustrirala je Orchi balli e incantesimi Roberta Dentija (1993.) i Grande Grosso e Giuggiolone Lucia Angelinija (1995.). Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Italiji (Parco di Pinocchio – Fondazione Nazionale C.Collodi, 1994.; Verbania, 1994. i 1995.; Bari, 1995. i 1997.) i inozemstvu (Slovenija, Hrvatska, Korea, Brazil). Godine 1995. upoznaje ilustratora boema Stephana Zavrela i postaje njegova učenica, važna prekretnica za njezinu umjetničku karijeru. Dvije godine kasnije, 1997. sudjeluje na izložbi ilustratora na Sajmu dječje knjige u Bologni i na 15. međunarodnoj izložbi ilustratora za djecu u Sàrmedeu. Iste godine ilustrirala je za Comitato Lignano zbirku brojalica 1 2 3 casca il re Giulije Rosalije. S knjigom Il bosco delle farfalle osvaja treću nagradu na državnom natječaju “Sulle ali delle farfalle” za ilustriranje neobjavljene bajke koji je pokrenuo Comune di Bordano (Udine). Za izdavača San Paolo ilustrira knjigu La streghetta e il Cherubino, a za Consorzio Culturale del Monfalconese La mamma fa tre giri intorno al mondo i Storie e filastrocche senza confini.