Novosti i događanja

Odrasli
Mladi

Pula čita!: Gost autor Ivica Prtenjača

Večernje susrete s autorima u okviru manifestacije Pula čita! započeli smo književnim susretom s Ivicom Prtenjačom 26. travnja 2023. u dvorani Središnje knjižnice.


Ivica Prtenjača rođen u Rijeci, živi u Zagrebu. Radi od svoje petnaeste godine kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a često vodi i književne festivale, promocije i književne sajmove. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika.  Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Dobitnik je mnogih književnih nagrada (npr. Kvirinova nagrada, Kiklop, VBZ itd.). Autor je 11 samostalnih knjiga, a pulskoj će se publici predstaviti s posljednje dvije „Kino Sloga“ i „Sine, idemo kući“.

U romanu Sine, idemo kući Ivica Prtenjača bavi se gubitkom, kratkotrajnom nadom i sjećanjem. Njegov je glas istovremeno dječački (on zapituje), ali i zreli (glas čovjeka koji donosi teške odluke). Ti se glasovi pretapaju u ritmičnoj izmjeni kadrova i slika prošlosti i sadašnjosti tvoreći elegiju u kojoj poput zvuka činele odjekuje ljubav. Njih je troje, i nemaju imena. Ponekad se čine samima na svijetu…

Kino Sloga – knjiga kratkih priča koje nas vraćaju u prošlost, u cinéma vérité stilu. Ove proze, a čitamo ih ovdje trideset i sedam, rađaju se iz djetinjeg iskustva socijalne nejednakosti, iz nelagode koja se kod senzibilnog, a ipak vrlo sretnog dječaka javlja u susretu s drugačijima, s privilegiranima. Optimizam pamćenja učvršćuju nas u uvjerenju da su te sedamdesete, pa i osamdesete bile nježnije doba, ljudi bezbrižniji dobrostiviji, društvo humanije, no nikako besklasno, blago ukazuje autor, pogotovo ne u specifičnom prostoru u kojem odrasta njegov junak.
 

PODIJELI: