Predstavljena zbirka poezije Snježane Akrap-Sušac

22.11.16. Događanja Središnja knjižnica

Zbirka poezije Žena sasvim obična Snježane Akrap-Sušac predstavljena je 22. studenog 2016. u dvorani Središnje knjižnice.

Promocija je otvorena nastupom Romine Legović, učenice 2. razreda SGŠ I. M. Ronjgova Pula, pod vodstvom mentorice Orhide Antunović, te stihovima iz Žene sasvim obične koje su kazivale Davorka Smoljanić i Karmen Damljanić. Uz autoricu, o zbirci je govorila njezina urednica Ana Šarčević, a večer je moderirala Slavica Lončarić. 

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi, a naslovnicu izdanja krasi slika akademskog slikara Zorana Petrušića.

Pokuša li se tipski podijeliti pjesme u ovoj zbirci, moguće je pronaći semantičku raznolikost, odrediti ih kao ljubavne, pejzažne, misaone, ali je moguće izdvojiti i jednu skupinu vrlo nostalgičnih pjesama posvećenih majci i ocu, koje impliciraju suživljenu recepciju. Izdvajaju se one pjesme koje se koriste autoreferencijalnošću, koje manifestiraju pisanje svjesno sebe. U njima pjesnikinja ne propituje samo proces pisanja ulazeći u dijalog s pjesmom i /ili čitateljem, niti samo upućuje na intertekstualne smjernice s, primjerice, Pupačićem, Poeom, Biblijom, nego u njima pokazuje i određenu vrstu zaigranosti i komike. Od čitatelja se ne traži samo dekodiranje i uplitanje vlastite asocijatvnosti i subjektivnosti, nego se osim projiciranja otvara i prostor za sudjelovanje u igri. Pjesmama treba pristupiti razigrano i s ljubavlju, baš kako su i pisane. (...)

Lirski je subjekt iskren, nesputano sanjari, bez straha i kalkulacije. Pjesme su stoga autentične i vrlo čitke. Nije pri tome zanemareno istraživanje poetskih mogućnosti jezičnih i stilskih elemenata koje rezultiraju oneobičavanjem jezika. (...)

Život je izazvao Snježanu Akrap-Sušac da tek u srednjoj životnoj dobi počne pisati za sebe i za druge, usporila je govor kako bi uživala u nijansama izraza i otkrila nam da je jedna obična žena posve neobična.

Ana Šarčević

Snježana Akrap-Sušac, rođena u Kotoru, već tri desetljeća živi u Puli. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, radi u Strukovnoj školi Pula. S Feodori Gubaš Štifanić objavila Malu zb(i)rku priča koja je 2015. godine odabirom Ministarstva kulture RH predstavljala hrvatsku dječju književnost na Sjamu dječje knjige u Bologni. S istom autoricom objavila je zbirku pjesama i priča za djecu Mic po mic - mickasta spajalica Boke kotorske i Pule. Godine 2013. uredila je monografiju Strukovne škole Pula. Svoje pjesme, koje je objavljivala na portalu Webstilus, sada je objedilnila u zbirci Žena posve obična. Bavi se novinarskim radom; pisala je članke i reportaže za glasilo hrvatske manjine u Crnoj Gori Hrvatski glasnik, časopis Matice hrvatskih iseljenika, trenutno surađuje s portalom Hrvatski glas Berlin. Režirala je nekoliko poetskih performansa koji su izvođeni u gradovima Istre i Boke kotorske.