10 godina rada Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

28.12.16. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

Čitaonica Kluba umirovljenika Pula obilježava 10. godišnjicu svog uspješnog rada, i to svečanim programom uz glazbene gošće: Vesnu Nežić Ružić (vokal), Natašu Dragun (flauta) i Anicu Franjul (klavijature).

Svečani program održan je 28. prosinca 2016., a brojnim okupljenim članovima Čitaonice obratili su se ravnateljica Knjižnice Nela Načinović, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić koje su naglasile važnost postojanja ovakvog mjesta, namijenjenog osobama treće životne dobi.

Ravnateljica Knjižnice istaknula je da je Čitaonica Kluba umirovljenika Pula jedina ustanova takvog tipa u Hrvatskoj i primjer dobre prakse: u deset godina u Čitaonicu je upisano 2800 korisnika, od kojih samo ove godine 770, zabilježeno je više od 450 tisuća posjeta te je pročitano čak pola milijuna novina. Svima koji su bili uključeni u brojne aktivnosti zahvalila je na suradnji te im je poručila da i da dalje budu aktivni.

Čitaonica Kluba umirovljenika Pula otvorena je u prosincu 2006. godine u bivšem prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula, u samom središtu grada, s ciljem pružanja novog oblika provođenja slobodnog vremena osobama treće životne dobi.

U ugodno uređenom prostoru Čitaonice nalazi se 80 sjedećih mjesta gdje je umirovljenicima omogućeno čitanje tiskovina, pohađanje kreativnih radionica, priprema kulturno-zabavnih programa, informatičko opismenjavanje i stecanje drugih vještina, informiranje o socijalnim i o pravima iz mirovinskog osiguranja, edukacije o zdravom i kvalitetnom starenju, samoorganiziranje za pružanje potpore drugim članovima zajednice i drugi sadržaji prema interesima članova Čitaonice.

U proteklih je 10 godina u Čitaonici su održani brojni programi - kreativne radionice, šahovski turniri, predavanja u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske - Podružnica Pula, izložbe, filatelističke izložbe, poetsko-glazbene večeri, probe pjevačkog zbora "Zlatne godine" i brojne druge aktivnosti - te je na taj način pulskim umirovljenicima omogućeno da, uz svakodnevno druženje, obogate svoje umirovljeničke dane.