Ćakule pod jedrima: Saša Fegić - obnova "Hira 3" i planiranje puta oko svijeta

10.02.17. Događanja Središnja knjižnica

Ćakule pod jedrima nastavljene su 10. veljače 2017. u dvorani Središnje knjižnice.

Gost druženja s mirisom mora bio je pustolov, web publicist, jedriličar i kormilar Saša Fegić koji je predstavio obnovu jedrilice Hir 3 te planirano putovanje oko svijeta.

"‘HIR 3′ je jedrilica koja je preplovila sva svjetska mora uključujući i zloglasni rt Horn. Na brodu je snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko Svijeta’ koje su prikazane na Hrvatskoj televiziji, a Mladen Šutej napisao je dvije knjige s tih plovidbi: ‘Izazov Atlantika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. ‘Hir 3′ je preživio i bombardiranje dubrovčke marine 1991. godine, da bi u rukama novog vlasnika koji za brod nažalost nije imao dovoljno vremena polako počeo propadati. Godine su učinile svoje, pa sada ‘Hiru treba vratiti stari sjaj… Jer neoprostivo bi bilo da propadne brod koji je postao važan dio hrvatske pomorske baštine," zapisao je Saša Fegić na Večernjakovoj blogosferi.

Ćakule pod jedrima organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Jedriličarski klub Delfin Pula, koji svojim projektima povezuje sport i kulturu. Programi su osmišljeni kao druženja s gostima u dvorani Središnje knjižnice i namijenjeni svim zaljubljenicima u more.