Posljednji dio "Pulske trilogije" Elvira Tominića

02.03.17. Događanja Središnja knjižnica

Roman Priča o Edipu pulskog autora Elvira Tominića predstavljen je 2. ožujka 2017. u dvorani Središnje knjižnice.

O knjizi su, uz autora, govorili Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen, Marlena Lakić i Biljana Ivković, dok je posebna gošća bila Tatiana Giorgi.

Priča o Edipu završni je roman Pulske trilogije (Trilogije za Renatu) u kojem autor, nakon Kronike obožavanja i Crnog pastuha, zatvara poglavlje o svom rodnom gradu i vraća se na početak odakle je i započeo svoje intimno putovanje.

Marlena Lakić, autorica pogovora, istaknula je da su glavna tri lika romana veterinar u mirovini, mlada udovica i njezin sin koji studira književnost, a povezuje ih neboder u kojem žive pa oni s vremenom razvijaju vrlo nekonvencionalne međuljudske odnose. Napomenula je da je roman pun reminiscencija na djetinjstvo ili ranije periode života protagonista te da je trilogija posvećena jednoj Renati, ali i Puli.

O Tominićevom izrazito realističnom literarnom svijetu, punom literarne istine, te autorovim igranjem jezikom govorila je Natalija Grgorinić, na što se nadovezao Ognjen Rađen naglasivši da je riječ o tekstu u koji ide puno rada, čiji bi pandan u slikarstvu bio hiperrealizam.

Ulomke iz knjige, po autorovom odabiru, čitala je Biljana Ivković.

Elvir Tominić rođen je u Puli. Profesor je hrvatskog jezika i povijesti. Osim proze piše i poeziju te je svirao i pjevao u raznim pulskim grupama i projektima.