Međunarodni dan žena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula

08.03.17. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

Međunarodni dan žena prigodnim je programom, uz druženje, glazbu i cvijeće, obilježen u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula, a za veselu atmosferu pobrinuo se mladi opatijski pjevač David Danijel koji je izveo brojne hrvatske šlagere.

Članicama Čitaonice Dan žena čestitao je gradonačelnik grada Pule Boris Miletić te uz pomoć pročelnika Ureda grada Aleksandra Matića svakoj uručio cvijet.

Čestitkama su se pridružili predsjednik Istarske stranke umirovljenika - Partito istriano dei pensionati Zdenko Pliško i ravnateljica Knjižnice koja je ženama uručila prigodne straničnike sa stihovima istarskih pjesnikinja.

Program je organiziran u suradnji s Istarskom strankom umirovljenika - Partito istriano dei pensionati.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, a dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale, održana je prva međunarodna ženska konferencija te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.