Predstavljen projekt Čitaj (o) psu - R.E.A.D. ®

13.03.17. Događanja Središnja knjižnica

Program pod nazivom Čitaj (o) psu - R.E.A.D.® koji provodi Udruga za pet therapy Indeficienter iz Vinkurana predstavili 13. ožujka 2017. u dvorani Središnje knjižnice su Goranka Rosanda-Furlan i Aleš Furlan te Argo. Istraski tim, uz njih, čine još Tara i Haku.

Udruga za Pet therapy Indeficienter Vinkuran od 2014. godine filijala je R.E.A.D.-a (Reading Education Assistance Dogs) programa za Hrvatsku te provodi program Čitaj (o) psu. Program potiče čitalačke i komunikativne vještine te samopouzdanje kod djece primjenom nekonvencionalne metode: čitanje terapijskim psima u knjižnicama i školama te sličnim institucijama u kojima se potiču i njeguju aktivnosti čitanja. Naime, dokazano je da su psi, ali i ostali kućni ljubimci, odlično društvo za čitanje. Oni slušaju s pažnjom, ne podsmjehuju se, ne osuđuju i ne kritiziraju. Zahvaljujući tim strpljivim slušateljima stvara se pozitivna i opuštena atmosfera, a čitanje postaje zabavno pa se djeca oslobađaju treme, a što više čitaju, to postaju bolji u tome.

Udruga svoj program u Puli trenutno provodi u Dječjoj knjižnici te osnovnim školama Dr. Mate Demarina iz Medulina i pulskoj Monte Zaro, a osim u Istri, provodi i u Rijeci, Zagrebu i Šibeniku te je u njega uključeno više od 500 djece s različitim poteškoćama - od djece s Down sindromom, poteškoćama autističnog spektra, blaže retardacije do djece s emocionalnim poteškoćama ili onih koji naprosto žele prebroditi strah od čitanja na glas na način da čitaju psu.

Program je dobio suglasnost za održavanje po školama i dotaciju od 50 tisuća kuna za školsku 2016./17. godinu od Ministarstva znanosti i obrazovanja te pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.