13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa

12.05.17. Događanja

U Puli su 12. svibnja 2017. održani 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa, u organizaciji Komisije za pokretne knjižnice i Komisije za narodne knjižnice HKD-a te suorganizaciji Gradske knjižnica i čitaonice Pula i Društva bibliotekara Istre.

Sedmi Festival hrvatskih bibliobusa, koji je održan na parkiralištu Karolina, otvoren je u 10 sati uz prigodni program. U Pulu je ovom prigodom stiglo 11 biblibusa i bibliokombija: uz hrvatske, predstavile su se i putujuće knjižnice iz Novog Mesta, Maribora i Pećuha.

Putujuće knjižnice građani su mogli razgledati od 10 do 11.30 sati te od 12 do 15.30 sati, dok je od 11.30 do 12 sati održan defile bibliobusa središtem Pule (Ulica Riva - Flaciusova - Dobrilina - Laginjina - Giardini - Istarska - Punta - Ulica Starih statuta - Karolina). Građani su bili pozvani da se uključe u akciju Uhvati bibliobus u điru - fotografiraj bibliobuse i osvoji nagradu. Za sudjelovanje bilo je potrebno fotografiju bibliobusa u Puli poslati na bibliobus@gkc-pula.hr ili objaviti na Facebook stranici Pokrenimo bibliobus ili Gradske knjižnice Pula uz #bibliobus #pula.

Stručni skup na temu Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu? započeo je u 12 sati u dvorani Središnje knjižnice. Na skupu su sudjelovali izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Primjeri dobre prakse predstavljeni su s 13 poster-izlaganja također u dvorani Središnje knjižnice, a moli su se razgledati od 10 do 11. 30 sati te od 13.30 do 14 sati.

Okrugli stol i festival bibliobusa održani su uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule.

Skup je organiziran s ciljem populariziranja djelatnost pokretnih knjižnica i poticanja razvoja postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju, omogućavanje specijaliziranog stručnog usavršavanja knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi, upoznavanje s međunarodnim iskustvima te uspostavljanje partnerstava, predstavljanje javnosti i sudionicima skupa hrvatskih bibliobusa te kroz festival bibliobusa, kao svojevrsnu medijsku atrakciju, promicati djelatnost i zadaće ne samo pokretnih knjižnica, već i narodnih knjižnica u cjelini te održati kontinuitet stručnog okupljanja i predstavljanja službi pokretnih knjižnica u Hrvatskoj radi unapređivanja njihovog rada i promidžbe u javnosti.