Godišnja izložba polaznica radionica batika udruge Art studio

20.06.17. Događanja Središnja knjižnica

Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio od 20. lipnja 2017. izložbom u Središnjoj knjižnici predstavlja radove u batik tehnici polaznica druge generacije Škole tradicionalnog i suvremenog batika.

Radovi su nastali tijekom 2016. i 2017. godine pod vodstvom Vesne Jaklin Pantić, članice Art studija i dugogodišnje poznavateljice i štovateljice ove likovne tehnike.

Tijekom godine, osim teoretskog dijela, polaznice su savladale osnovne tehnike tradicionalnog batika koje su zatim nadograđivale i stvarale radove modernog batika. Radilo se s mnogo strpljenja, upornosti, ljubavi i mašte u ugodnom relaksirajućem ozračju, gotovo meditirajući. Od mnoštva vrlo zanimljivih i kvalitetnih radova koji su nastali bilo je teško izdvojiti i odabrati po jedan rad svake od 11 polaznica za godišnju izložbu.

Batik je zanimljiva likovna tehnika koja dolazi s indonezijskog otoka Jave, a nalazimo je i diljem Azije i Afrike. Vrlo je dekorativna i daje izuzetne efekte. Crta se i slika tekućim vrućim voskom i tjang tingom na pamuku ili svili. Tehnika je zahtjevna, radi se u nekoliko slojeva, a krajnji rezultat je doista nepredvidljiv, što daje posebnu čar radovima. Batik je u prošlosti u Aziji smatran hobijem aristokratkinja, koje su minucioznim dizajnom u kojem su dominirale ptice i cvijeće izražavale svoju maštu i istančani ukus, baš kao što su to u zapadnom svijetu radile aristokratkinje vezom zlatnim nitima na svili.

Svaki izloženi rad diskretno donosi svoju suptilnu priču i doživljaj namijenjen očima i duši pojedinca. Upravo zbog toga ova dalekoistična tehnika nije samo dekorativna, već se s lakoćom uklapa u različite emocije ljubitelja likovnog izričaja.