Prezentacija CE projekta "COME-IN!" i "COME-IN! smjernica"

25.07.17. Događanja Središnja knjižnica

CE projekt "COME-IN!", u kojem kao partner sudjeluje Arheološki muzej Istre, i "COME-IN! smjernice" predstavljeni su u dvorani Središnje knjižnice 25. srpnja 2017.

Uvodnu riječ na predstavljanju dao je ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, projekt i "COME-IN! smjernice" predstavila je Đeni Gobić-Bravar, a o projektu iz perspektive Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije govorio je Zlatko Kuftić. Predstavljanje je zaključeno primjerima dobre prakse.

Projekt "COME-IN!" trogodišnji je europski projekt financiran sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda Interreg CENTRAL EUROPE naziva Cooperating for Open access to Museums – towards a widEr INclusion. Projekt je službeno započeo u srpnju 2016. godine i trajat će tri godine.

Projekt je ukupno vrijedan malo više od 2.700.000 eura, od čega Arheološki muzej Istre dobiva 166.800 eura uz sufinanciranje od 15%.

Svrha "COME-IN!" projekta jeste otvaranje muzejskih i galerijskih izložbi osobama s raznim vrstama invaliditeta. Mnogobrojne muzejske ustanove željele bi prikazati svoje zbirke svim uzrastima i svim zainteresiranim osobama. Ovi se projektom želi djelovati na nekoliko nivoa: pružiti mogućnost institucijama da se sredstvima projekta financira dio infrastrukture potrebne da bi zgrade postale pristupačne osobama sa smanjenom mobilnošću, omogućiti nabavljanje tehnologije koja može olakšati prezentaciju zbirki, djelovati na osvještenost institucija u polju pristupačnosti osobama s invaliditetom te educirati muzejsko i ostalo zainteresirano osoblje kako bi na najbolji mogući način učinili izložbe vidljivima i istinskim doživljajem za osobe s raznim vidovima invaliditeta.

Tijekom trajanja projekta prikupljene su mnogobrojne informacije koje su poslužile pri realizaciji “COME-IN! smjernica”: zabilježene su problematike muzeja središnje Europe pri otvaranju svojih prostora prema osobama s invaliditetom; praćeni su lokalni i svijetski primjeri dobre prakse pri stvaranju pristupačnih muzeja; zajedničkom suradnjom svih partnera definirani su parametri od važnosti za pristupačnost muzejskih institucija osobama s invaliditetom.