Okrugli stol na temu Senzorna integracija - zašto je važna?

21.09.17. Događanja Središnja knjižnica

U dvorani Središnje knjižnice 21. rujna 2017. održan je okrugli stol na temu Senzorna integracija - zašto je važna?

Okrugli stol organiziran je u sklopu humanitarne akcije Dječjeg vrtića Mali svijet kojim se prikupljaju sredstva za opremanje senzorne sobe. Zahvaljujući senzornoj sobi, kod djece se unaprjeđuje razvoj različitih sposobnosti i vještina kao što su razvoj osjeta, ravnoteža, gruba i fina motorika i slično.

Na okruglom stolu sudjelovale su:

Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula

Doris Mancini Flego, rehabilitator, pedagog senzorne integracije (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda – Pula)

Mateja Hrestak, odgojitelj, pedagog senzorne integracije (Dječji vrtić Mali svijet)

Irena Brajković, psiholog mentor (Dječji vrtić Mali svijet)

Dječji vrtić Mali svijet u partnerstvu sa Stolnoteniskim klubom Pula organizira humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno opremanje senzorne sobe kroz sudjelovanje na međunarodnoj triatlon utrci izdržljivosti - Ironman 70.3 Pula. Cilj humanitarne akcije je podizanje svijesti o potrebama djece s poteškoćama u razvoju i poteškoćama senzorne integracije, a prikupljena sredstava iskoristit će se za dovršetak opremanja prostora senzorne sobe te nabavku potrebnih sredstava i didaktike.

Dječji vrtić Mali svijet nalazi se na osam lokacija, a ima ukupno 30 skupina s 556 polaznika. Kroz program integracije djece s poteškoćama iz spektra autizma, u vrtić je uključeno i 15 djece kojima je potreban individualizirani rad u senzornoj sobi. Svake je godine sve veći broj djece kojima je potrebna takva vrsta potpore u razvoju te bi senzorna soba iznimno utjecala na kvalitetu rada s djecom i olakšala život roditeljima koji sada na tretmane odlaze i u druge gradove. Grad Pula prati i financijski podupire rad dječjeg vrtića pa je tako među ostalim i osigurao educiranu i kvalificiranu osobu za provođenje senzornih tretmana. Pored toga, ulaže se i u sustavnu edukaciju odgojiteljica i stručnih suradnica iz tog područja pa se vrtićki rad temelji na najnovijim spoznajama i vještinama vezanima uz rad s djecom s teškoćama.

Humanitarna akcija otvorena je do 1. listopada, a svi zainteresirani donacije mogu uplatiti na poseban humanitarni račun pri Zagrebačkoj banci: Pokreni se! Za Mali svijet, IBAN: HR6923600001502139091. Dodatne informacije o ovoj humanitarnoj akciji mogu se pronaći na Facebook i internetskoj stranici projekta.

Projekt podržavaju Grad Pula, Sportska zajednica Grada Pule, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Stolnoteniski klub Pula, Košarkaški klub Pula 1981, Plivački klub Pula, Damir Burić, Odred izviđača pomoraca Uljanik i mnogi drugi.