Književna tribina Kad intelektualci utihnu... što nam slijedi?

29.09.17. Događanja Središnja knjižnica

Kad intelektualci utihnu... što nam slijedi? naziv je književne tribine koja je održana u Središnjoj knjižnici 29. rujna 2017.

Tribinu, na kojoj su sudjelovali i predstaviti svoje knjige intelektualaci, aktivisti, pisci i izdavači iz BiH, organizirala je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre. Program je moderirao Igor Galo.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, u suradnji sa Županijom istarskom i Gradom Pulom, već tradicionalno predstavlja projekte čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice sa većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj. Prezentacija stvaralaštva i kulture Bosne i Hercegovine najvažniji je korak k razumijevanju, a zatim i suradnji na svim drugim poljima. Političke, društvene i gospodarstvene prilike u našim državama nastalim nakon raspada SFRJ ukazuju na probleme međusobnog nerazumijevanja iz kojeg se generira nepovjerenje do netrpeljivosti. U slobodnim i demokratskim društvima intelektualci su pozvani da ukazuju na društvene nedorečenosti, da ukazuju na nepravde, diskriminaciju i zloupotrebu vlasti.

Program je osmišljen s namjerom da otvori i problematizira temu od koje svaka društvena zajednica može „oboljeti“. Sudionici programa svojim djelima, stavovima u društvenoj i humanoj aktivnosti dokazuju svoju svakodnevnu angažiranost u prevenciji „bolesti šutnje“. Oni su nezavisni intelektualci, kulturni djelatnici, pisci koji su prezentirali svoje knjige i u otvorenoj tribini na svakodnevne teme pokušali dati odgovore.

Gosti tribine su:

  • Esad Bajtal iz Sarajeva, profesor doktor sociologije i filozofije, autor knjige Neofašizam u etno fraku
  • Slavo Kukić iz Mostara, profesor ekonomije na Sveučilištu u Mostaru, dopisni član akademije BiH, autor knjige Lopovluk u ime naroda
  • Mustafa Kapidžić direktor izdavačke kuće Kult B iz Sarajeva

Program je realiziran uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.