Predavanje "ADHD izvan okvira"

19.10.17. Događanja Središnja knjižnica

Mnoge nacionalne i regionalne organizacije u Europi tijekom rujna i listopada organiziraju aktivnosti s namjerom podizanja svjesnosti o ADHD-u. Kao i svake godine, udruga Buđenje organizirala je Tjedan ADHD-a koji ove godine u Hrvatskoj traje od 16. do 22. listopada.

Tim povodom u Središnjoj knjižnici 19. listopada 2017.  Marko Ferek iz udruge Buđenje održao je predavanje ADHD izvan okvira.

ADHD (deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj) danas je načešći mentalni poremećaj kod djece (3 - 8% školske djece), a prisutan je i kod odraslih. Glavni simptomi su nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost. Djeca s ADHD-om često budu prepoznata kao „zločesta“, „neodgojena“ i „lijena“, a zapravo pravim pristupom vidimo da su izrazito znatiželjna, maštovita i puna energije.

Marko Ferek, dipl. ing., diplomirao je 2003. godine na ACMT-u (American College of Management and Technology) u Dubrovniku. Godinu dana nakon završetka studija osniva u Zagrebu udrugu Buđenje. Zbog svojih osobina tijekom školovanja doživio je puno neuspijeha i kritika, što je dovelo do gubitka samopouzdanja. Igrom slučaja u određenom shvatio je da su problemi poput nepažnje, sanjarenja, hiperaktivnosti koje je imao zapravo velika prednost te je odlučio društvu prikazati te osobine u cijelosti i sve dobro što iz njih proizlazi. U deset godina djelovanja udruge održao je više od 400 predavanja i radionica na stručnim skupovima, u brojnim osnovnim školama, bolnicama, centrima za odgoj i obrazovanje, kroz koje je obuhvaćeno više od 10.000 roditelja, profesora, logopeda i ostalih stručnih suradnika. Godine 2017. izabran je za člana Upravnog odbora ADHD-a Europe. Internacionalna predavanja Marka Fereka uključuju Tuzlu (BiH), Ljubljanu (Slovenija), Hong Kong (NRK), London (Engleska), Galway (Irska), Toronto (Kanada), Budimpeštu (Mađarska), Orlando (SAD), Maltu... Autor je knjige Hiperaktivni sanjari koja je izdana na dva jezika (hrvatski i mađarski). Gostovao je u mnogim TV i radijskim emisijama te raznim časopisima i novinama.

Ulaz je slobodan, a pozvani su svi koje zanima tema: roditelji, djelatnici odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, oni koji se osjećaju različitima i koji još nisu otkrili svoju različitost.