Književna večer s Ines Hrain uz romane "Švedska grenčica" i "Pusti otok"

10.11.17. Događanja Središnja knjižnica

U Mjesecu hrvatske knjige, 10. studenog 2017. u Središnjoj knjižnici gostovala je popularna varaždinska autorica Ines Hrain Ludošan koja je predstavila svoja dva nova romana: roman za mlade Pusti otok i kriminalistički roman Švedska grenčica. 

Ines Hrain rođena je u Zagrebu, no cijelog je života vezana za Varaždin. Po zanimanju je učiteljica razredne nastave, a spisateljskim radom aktivno sudjeluje u književnom životu Varaždina. Objavljuje kratke priče u književnoj periodici i novinama. Autorica je brojnih dramskih tekstova za djecu. Jedna je od najzanimljivijih predstavnica novog vala varaždinskog književnog djelovanja koji karakterizira urbana, suvremena tematika.

Švedska grenčica prvi je kriminalistički roman renomirane autorice već poznatih urbanih romana Najdeblja, Sjajni je bal i Kolagen. Ovaj kriminalistički roman domaće autorice, zbog kojeg je nazivaju i „hrvatskom Agathom Christie“, započinje u hladno zimsko jutro, nakon neobične smrti dviju starica blizanki. Jedna je nađena mrtva na livadi, a druga gotovo istovremeno u svome stanu. No, smrt starih ljudi nikoga ne iznenađuje te je jedina osoba kojoj se to čini sumnjivim njihova dugogodišnja susjeda. Ona će nagovoriti umirovljenog inspektora da istraži slučaj, a tada će se klupko naizgled „običnih“ smrti početi odmotavati u neočekivanom smjeru.

Roman Pusti otok namijenjen čitateljima tinejdžerske dobi, nastao na poticaj spisateljičinog sina koji se požalio da mu je lektira dosadna. S glavnim likovima romana mladi se mogu lako poistovjetiti jer govori o problemima koje imaju njihovi vršnjaci. Autorica je suptilno i nenametljivo kroz roman provukla i pouke o štetnosti devijantnog ponašanja te o važnosti obiteljskih vrijednosti. Nije to roman koji će mladima lažno moralizirati, već ih se kroz priču navodi da sami dođu do zaključaka što je dobro, a što loše.