Predstavljena knjiga Povratak Marka Lukića

17.04.14. Događanja Središnja knjižnica

Romansirana autobiografija u stihovima Povratak, posljednje djelo Marka Lukića, predstavljena je 17. travnja 2014. u prepunoj dvorani Središnje knjižnice.

O autoru je govorio njegov dugogodišnji prijatelj Dražan Gunjača, dok je Povratak predstavio mr.sc. Srđa Orbanić, koji je Lukićevu poeziju usporedio s Puškinovom. Nakon uvodnih riječi pročitani su dijelovi Povratka, i to iz „prvog čina“ autorovog života, a za glazbeni intermezzo pobrinuo se Erik Balija, koji je između ostalih izveo skladbu čiji je autor upravo Lukić.

Marko Lukić rođen je 1959. godine u Usori u BiH, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Potom odlazi na studij u Zagreb, a životni ga put odvodi u Vodnjan gdje zasniva obitelj. Godine 1992. doživio je prometnu nesreću koja ga je prikovala za kolica. Život mu se preokrenuo, no, kako sam kaže, dignuo se kao feniks iz pepela i krenuo dalje. Nepojmljiva je snaga njegovog duha: iako vezan za invalidska kolica, odvojen od obitelji, on stvara stihove, sklada. Zapažene su mu zbirka pjesama za djecu Porasti i budi dijete te zbirka duhovne poezije Probuđeni sretnik.

„Ovim autobiografskim spjevom Lukić je dostojno zaokružio svoje dosadašnje stvaralaštvo te stigao do praga novih pjesničkih izazova, novih ostvaraja“, zapisao je dr.sc. Srđa Orbanić u predgovoru izdanja.