Alpinistička večer u Središnjoj knjižnici

22.04.14. Događanja Središnja knjižnica

Alpinisti Stipe Božić i Viki Grošelj gostovat će 22. travnja u 19 sati u Središnjoj knjižnici, a govorit će o zajedničkim usponima te predstaviti knjige K2 - trijumf i tragedija i Velikani Himalaje

Stipe Božić (1951.) jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Osim što se popeo na najviše vrhove svih kontinenata i tri najviša u svijetu, spustio se 1.395 metara duboko u Lukinoj jami na Velebitu. S jednom je međunarodnom ekspedicijom na skijama kao prvi Hrvat stigao i na Sjeverni pol. Na svojim je putovanjima snimio mnoštvo fotografija, koje je izlagao na brojnim zajedničkim i samostalnim izložbama. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te knjiga Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i Svete planine. Režirao je više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu niza dokumentarnih serija prikazanih na HTV-u. Sudjelovao je i na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima, a za svoje je filmove osvojio i nekoliko nagrada.

Viki Grošelj (1952.), po zanimanju sportski pedagog, vrhunski je alpinist, gorski spašavatelj i gorski vodič. Sudjelovao je u više od trideset ekspedicija u vaneuropska gorja. Iako srž njegovog alpinizma čine usponi na osamtisućnjake, Grošelj je prvi Slovenac koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata. Do sada je objavio trinaest knjiga i brojne članke te bio koautor više od dvadeset izdanja. Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja. Od 2005. do 2013. u suradnji s TV Slovenijom priredio je dokumentarnu TV-seriju Velikani Himalaje u kojoj predstavlja četrnaest vrhova viših od 8.000 metara i povijest penjanja na njih.

Božićeva knjiga K2- trijumf i tragedija govori o sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s himalajskoga vrha K2 pretvorio u grčevitu borbu za preživljavanje, dok u Velikanima Himalaje Grošelj predstavlja svih četrnaest osamtisućnjaka i prikazuje povijest uspona na njih.