Međunarodni dan žena u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula

08.03.18. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

U povodu Međunarodnog dana žena - 8. ožujka 2018. - u Čitaonici Kluba umirovljenika Pula održan je prigodni, zabavni program uz grupu Mistral.

Članicama Čitaonice i njihovim gošćama Međunarodni dan žena zaželjeli su ravnateljica Knjižnice Nela Načinović, predsjednik Istarske stranke umirovljenika Zdenko Pliško i zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek.

Organizatori su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a pokrovitelji Grad Pula i Istarska stranka umirovljenika - partito istriano dei pensionati.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, a dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale, održana je prva međunarodna ženska konferencija te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.