Knjižnica Žminj: „40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?" i izložba fotomontaža iz La Kosti

20.04.18. Događanja Knjižnica Žminj
S jednog od prijašnjih predstavljanja u Knjižnici Žminj

U sklopu Dana medijske pismenosti u Knjižnici Žminj u petakk, 20. travnja 2018. bit će održano predstavljanje 40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa? i otvorena izložba fotomontaža iz La Kosti.

U programu, koji počinje u 19 sati, sudjeluju Drago Orlić, Goran Prodan i Vladimir Bugarin.

Pisma Zvane Lakodelca naslovljena s "Lipi moji", serija duhovitih i satiričkih novinskih tekstova koje pod pseudonimom piše Drago Orlić, objavljuju se od 1977., od 1993. u humoristično-satiričkoj rubrici Glasa Istre La kost. Ukupno ih je do sada objavljeno više od 1.300 te su ukoričene u deset zbirki (po stotinu u svakoj) nazvanih jednostavno "Lipi moji".

Fotografija govori više od tisuću riječi, a fotomontaža još i više. Ona je lažna jer je montirana, ali upravo zato razgolićuje istinu. Politička fotomontaža oblik je satire. U tim okvirima i oko njih, više ili manje uspješno, kreću se fotomontaže u La Kosti, tjednom humoristično-satiričkom podlistku Glasa Istre. Njima autori ismijavaju i kritiziraju djelovanje javnih, ponajprije političkih osoba te događaje i pojave. Ova izložba izbor je fotomontaža objavljenih u La Kosti u posljednjem desetljeću.