Parlaonica "Budućnost knjige" s gimnazijalcima

23.04.18. Događanja Središnja knjižnica

Tehnologija vrtoglavo ide naprijed, stare tekovine polako se gase. Hoće li knjiga odoljeti novim tehnologijama? Kako mladi vide budućnost knjige? Kako bi mogla izgledati knjiga u budućnosti?

O Budućnosti knjige razgovarali su učenici Gimnazije Pula, u pratnji profesorice Saše Trbović, na parlaonici organiziranoj u Noći knjige - 23. travnja 2018. - u Središnjoj knjižnici.

Na parlaonici raspravljalo se naveliko. Neki od argumenata za e-knjigu bili su: nova tehnologija donosi svoje prednosti, čovjek osjeća strah pred onim što je novo i nepoznato, ekološki prihvatljivija, e-knjige su jeftinije od tiskanih knjiga, korištenje čitača nije komplicirano, e-knjiga se kao i tiskana knjiga može podcrtavati, čitač nije težak, e-knjiga se može kupiti iz naslonjača… S druge strane, dio argumenata za tiskanu knjigu bili su: sentimentalna vrijednost će uvijek postojati, odnos dodir s papirom, veza uz knjigu potiče nas na odlazak u knjižnicu, nije svaki novitet dobar novitet, knjigu mogu podcrtavati, čitajući e-knjigu umaraju se oči…

Zaključak: tehnologija vrtoglavo ide naprijed. Kao što su mnogi stari izumi zamijenjeni novim i boljim takva situacija može dočekati i tiskanu knjigu. No, postoji i sentimentalna vrijednost zbog koje do toga ubrzo neće doći.