6. Brazilski dani u Puli: razgovor o iseljeništvu, predstavljanje knjiga Milana Puha i mini koncert Elis Lovrić

18.05.18. Događanja Središnja knjižnica

Središnji događaj ovogodišnjih Brazilskih dana bio je okrugli stol na temu Postoje li Hrvati iseljenici u Brazil?, uz predstavljanje knjiga Milana Puha, prof. i mini koncert kantautorice Elis Lovrić.

Ovo prigodom prvi put u Hrvatskoj predstavila se iseljenička zajednica u "zaboravu", budući da je iseljavanje u Brazil iznimno slabo istraženo te mu je posvećeno malo vremena i prostora, što je samu zajednicu dovelo u nezavidan položaj. Svi oni koji su željni čuti kako žive naši ljudi u Brazilu, tamo"preko bare", što im se sviđa, što ih mori u novoj postojbini, moći će dobiti sve potrebne informacije.

Uz to, predstavljene su knjige Hrvatska u Brazilu: iseljeničke priče i priče o iseljenju, Hrvatska u Brazilu do 1918. godine: prva faza useljavanja i Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1941.: druga faza useljavanja, autorski rad profesora Milana Puha, u kojoj su ovjekovječeni rad i doprinos Hrvata u Brazilu.

Večer je zaokružena mini koncertom Moj kanat u Brazilu, kojim je predstavljeno glazbeno stvaralaštvo na portugalskom brazilskom kantautorice Elis Lovrić, trenutno jedne od vodećih (kulturnih) spona između ove dvije zemlje. Ona je na svoj, osebujan način pokazala da je moguće povezati ove dvije naoko daleke zemlje i dati jedan novi impuls njihovom zbližavanju.