Izložba Pisana baština kao kulturni identitet – izdanja Državnog arhiva u Pazinu u povodu 60. obljetnice djelovanja

15.10.18. Događanja Središnja knjižnica

Njegujući pisanu riječ i čuvajući tiskano naslijeđe, u povodu 60. obljetnice Državnog arhiva u Pazinu i Europske godine kulturne baštine te u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen upravo kulturnoj baštini u Središnjoj knjižnici izložbom Pisana baština kao kulturni identitet (od 15. do 23. listopada) predstavljena su izdanja pazinskog Državnog arhiva u Pazinu od 1958. do danas.

Baš baština

Kulturna baština sastavni je dio naših života i društava. Okružuje nas u gradovima u kojima boravimo, doživljavamo je neposredno u krajolicima, u susretima s raznovrsnim arhitektonskim ostvarenjima, skulpturama, kopnenim i podvodnim arheološkim nalazištima.

Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti, već i tradicijska znanja i umijeća, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazba koju slušamo i filmovi koje gledamo.

Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima živimo.

Arhiv, kao javna ustanova, prikuplja, sređuje, obrađuje, tehnički oprema, daje na korištenje te objavljuje gradivo kao pisano vrelo. On je, također, mjesto gdje građani mogu pronaći dokumente za ostvarivanje ili zaštitu osobnih podataka.