Predavanje dr. sc. Alide Perkov o gospodarstvu u Istri 1918. godine

24.10.18. Događanja Središnja knjižnica

Dr. sc. Alida Perkov održala je 24. listopada 2018. u dvorani Središnje knjižnice predavanje Monetarne transformacije i gospodarske dominacije u Istri u 1918. godini.

Predavanje je dio programa kojima Knjižnica u Mjesecu hrvatske knjige 2018. zaključuje projekt obilježavanja 100-godišnjice Velikog rata te se priključuje obilježavanju Europske godine kulturne baštine.

Europska godina kulturne baštine 2018.


Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. s ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Kulturna baština je tkivo naših života i društava. Okružuje nas u gradovima u kojima boravimo, doživljavamo je neposredno u krajolicima, u susretima s raznovrsnim arhitektonskim ostvarenjima, skulpturama, arheološkim kopnenim, kao i podvodnim nalazištima. Ne čine je samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti, već i tradicijska znanja i umijeća, zanati koje učimo, priče koje pričamo, hrana koju jedemo, glazbu koju slušamo i filmovi koje gledamo. Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima živimo. Razvojem tehnologija digitalni svijet također mijenja način na koji pristupamo baštini.