Održan okrugli stol o prevenciji nestanka starijih osoba

23.10.18. Događanja Čitaonica Kluba umirovljenika Pula

U Čitaonici Kluba umirovljenika Pula 23. listopada 2018. održan je okrugli stol na temu Prevencija nestanka starijih osoba u Istarskoj županiji, koji su organizirali Istarska županija i PU istarska.

Sudionici su, svaki iz svoje perspektive, predstavili trenutnu situaciju problematike nestanaka osoba starijih od 65 godina predstavnicima gradova, općina, gradskih društava Crvenog križa, domova za starije osobe, sindikata umirovljenika i medija.

U uvodnom dijelu Sandra Čakić Kuhar, zamjenica župana Istarske županije, naglasila je da je Županija prepoznala ovu problematiku kao važnu te podržala inicijativu izradom prigodnog letka u suradnji s PU istarskom. Ovom preventivnom akcijom želi se utjecati na sve građane da obrate pozornost na starije osobe i da sama zajednica više brine o starijim osobama. Voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović predstavila je zakonsku osnovu postupanja policije i statističke pokazatelje za 2017. i prvih dio 2018. godine koji su ponukali PU istarsku da potakne relevantne sugovornike na području Istre na poduzimanje preventivnih mjera i radnji s ciljem osvješćivanja starijih osoba i osoba koje o njima brinu. Nazočnima je predstavljena i Nacionalna evidenciju nestalih osoba Nestali.hr.

Haris Vojniković iz Hrvatske gorske službe spašavanja prezentirao je rad i resurse HGSS-a, pojasnio sam tijek potražne akcije, probleme s kojima se u radu susreću, ali i naznačio mogućnosti koje se uvezivanjem u radu mogu postići. Dr. Ivica Šain iz Opće bolnice Pula naglasio je da se edukacijama i savjetima treba obraćati osobama koje skrbe o bolesnim starijim osobama te je pojasnio određene bolesti i stanja starijih osoba koja mogu direktno utjecati na njihovu svijest i povećati mogućnost da se uslijed takvih stanja osobe češće gube. Ispravnom skrbi osoba koje o njima brinu može se doprinijeti da te osobe funkcioniraju u okviru svojih mogućnosti.

Doris Apostolovski iz Doma za starije osobe „Alfredo Štiglić“ Pula pojasnila je rad kroz savjetovalište Doma, kroz koje se osim s bolesnim starijim osobama radi i s njihovim obiteljima. Naglasila je da je važno da okolina zna da je osoba sklona nestancima, jer tada može obratiti pozornost i ispravno reagirati. Osvrnula se na nekoliko načina brige o dementnim osobama te na primjeru iz prakse iznijela protokol u kriznim situacijama. Mirjana Jelača, predstavnica Sindikata umirovljenika Hrvatske - podružnice Pula, predstavila je njihovu volontersku službu za pomoć starijim osobama.