Mitopeja predstavlja...

06.11.18. Događanja Središnja knjižnica

U Mjesecu hrvatske knjge - 6. studenog 2018. - u Središnjoj knjižnici izdavačka kuća Mitopeja predstavila je svoja izdanja djela Sir Kazua Ishigura, Neila Gaimana i Katherine Arden te svoj nakladnički pristup temeljen na izradi najboljih knjiga koje omogućuje sprega tisućljetne knjigoveške tradicije i suvremenih tehnologija.

Zašto mitovi?

Mitovi su jedine ljudske priče koje dokazano traju. S počecima redovito izgubljenim u tmini nezapisane povijesti, s radnjom i pojedinostima kaljenim kroz pokoljenja više ili manje darovitih pjesnika, mitovi do nas stižu lišeni svega što nije bilo vrijedno čuvanja (doduše, zahvaljujući zaboravu, zatiranju i zubu vremena, i mnogočega što je itekako vrijedilo očuvati).

Mitovi tako bivaju najtočnije dostupno svjedočanstvo ne povijesti, etniciteta i faktičke stvarnosti, nego duha kulture koja ih je proizvela.

Koja je ideja Mitopeje?

Poznavati mitove znači poznavati nešto suštinski točno o onima koje više nikako drugačije ne možemo upoznati. Prenositi mitove s pjesničkim nadahnućem, pak – e, to znači čuvati neugaslu baklju nečijeg duha još jedan naraštaj dulje.

A kako bolje, nego prekrasnim, posebnim knjigama?

Mi smo kolekcionari lijepih stvari i znamo koliko nas to ispunjava. Kolekcionarske knjige su nešto razmjerno rijetko bilo gdje u svijetu, dok ih kod nas tek predstavljamo kao koncept.

I to kroz niz knjiga koje će, iz godišnjeg doba u godišnje doba, polako otkrivati mitološku baštinu svijeta primjerenu upravo nama koji živimo na početku XXI. stoljeća. Te knjige su vlasništvo nas koji ih radimo i vas koji ih podržite kupnjom. Mitopeja zna koliko je teško danas odvojiti novac za knjigu i Mitopeja je JAKO zahvalna svima vama koji to i dalje radite.