Obiljem programa obilježena Noć knjige 2014.

23.04.14. Događanja Središnja knjižnica, Dječja knjižnica

Gradska knjižnica i čitaonica Pula i ove se godine priključila obilježavanju Noći knjige, a uz tradicionalna večernja događanja, tijekom cijelog dana održani su programi u sklopu matineje.

Noć knjige je manifestacija kojom se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava da bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuo razgovor o literaturi, podigla svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu.

Matineja je otvorena edukativnom radionicom Što sve knjige znaju na Dječjem odjelu, dok je u 12 sati otvorenjem izložbe Hrvatske knjige na Časnoj listi IBBY (1996.-2014.) u Čitaonici dnevnog tiska službeno započeo Nulti dan 7. Monte Librića, festivala knjige za djecu. Izložbu su pripremili Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Hrvatski centar za dječju knjigu, a svečano ju je otvorila Ranka Javor, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, koja je istaknula da se u proteklih dvadeset godina na Časnoj listi našlo 30 knjiga vodećih autora koje predstavljaju najviše dosege hrvatske knjižne produkcije. Pozdravne su riječi uputile i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković. Program Nultog dana namijenjen knjižničarima nastavljen je radionicom Ivane Guljašević o inspiraciji za čitanje te programom Zavičaj spod lapiža u kojem je Daniel Načinović predstavio svoje slikovnice.

U Multimedijalnoj dvorani predstavljena je steam-punk strateška igra na ploči Machina arcana. Nakon upoznavanja s pravilima igre i mitologijom koja se u njoj pojavljuje pomoću službene videoprezentacije, prisutni su se okušali u igri.

Od 18 sati u opuštenoj atmosferi učenici 2.f razreda Gimnazije Pula s profesoricom Zlatom Knez čitali su stihove Slavice Juhas u programu Čitajmo naglas, a korisnici koji su se u to vrijeme našli u knjižnici sa zanimanjem su se zaustavljali i poslušali. U isto je vrijeme na Dječjem odjelu priče za laku noć najmlađima čitala Petra Povrzanović, a program za najmlađe u Središnjoj knjižnici zaključile su pripovjedačice Ina Delić i Željka Kondić Dabo iz udruge Pusti priču, na čije su zanimljive priče prisutni mališani odgovorili – svojim pričama.

Program Noći knjige zaokružen je promocijom knjige [psi] anonimnog autora Erosa. Knjigu i REI teoriju koja se u njoj pojašnjava predstavio je Erik Miletić, dok je posljednji dio bio rezerviran za pitanja publike i dodatna pojašnjenja nove teorije.


I u Dječjoj knjižnici je bilo živo. Tijekom cijelog su se poslijepodneva izmjenjivali čitači, redoviti gosti i korisnici Dječje knjižnice: Feodora Gubaš, suautorica i ilustratorica Zb(i)rke priča, Aleksandra Mandić, Vesna Petrović, odnosno šjora Foškera i Amalia Broecker-Jakob, zatim mladi pjesnik Dražen Kiralj, maestra Ester Richter-Kontošić…, a mališani i roditelji u kreativnom su kutku izrađivali sove od raznovrsnih materijala, raznih veličina, oblika i namjena.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, a program podupire i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.