Izložba unikatnih, ručno rađenih knjiga

22.04.14. Događanja Dječja knjižnica

U Dječjoj knjižnici izložene su knjige čija je autorica Amalia Broecker-Jakob - knjige su rukom pisane i ilustrirane na papiru koji autorica sama proizvodi.

Od starog papira Broecker-Jakob stvara umjetnički unikatni papir te rukom ispisuje tekst i dodaje ilustracije. Njezine rukom napisane i ilustrirane knjige: „In uns nimmt Abschied der Herbst“, „In deine Mitte führt meine Spur“, „Addio, Roma“ (na tri jezika) „Quo vadis uomo?“ (ratni dnevnik), „Liebesgespräche“, „Kisela kiša nad Evropom“, „Devet ljubavnih pjesama i jedna tužna“, "Pod lipama". Također, iz ostataka materijala i sameljenih novina (Pappmasche) oblikuje lutke u veličinama od 30 do 50 cm.

„Ja sam putnica koja neumorno prelazi mostove i pomiče i spaja granice u svijetu i kulturi ; rođena 1942. u Hrvatskoj; u Zagrebu završila studij germanistike kod profesora Žmegača; u Essenu pohodila privatni studij slikanja; u Würzburgu specijalizirala kreativne medije na institutu za Gestalt-terapiju po Fritz Pearlsu i Martinu Buberu. U Evropi živim preko trideset godina i u tome razdoblju slikam i predajem kreativni tisak (monotipiju), crtanje, akvarel-tehniku i izlažem u četrdesetak osobnih i kolektivnih izložbi. Slikanje prati pisanje proze i poezije na ručno rađenim papirima s oslikanim ilustracijama. Umjetnički papir kupovala sam u Kini, a danas ga stvaram sama. Svaki papir je jedna jedinstvena kreacija“, napisala je  Broecker-Jakob o sebi na svojoj internetskoj stranici.

Izložba se može pogledati u holu Dječje knjižnice do kraja travnja.