Predavanje prof. dr. Andreja Rahtena o kontraadmiralu Vjekoslavu Šusteršiču

16.11.18. Događanja Središnja knjižnica

Dio prigodnih programa kojima Knjižnica, u suradnji s Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom Istra, obilježava stotu obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata, bilo je i predavanje Životni put kontraadmirala Alojza alias Vjekoslava Šusteršiča: doprinos proučavanju pomorske tradicije na sjecištu Sredozemlja i Srednje Europe koje je prof. dr. Andrej Rahten održao 16. studenog 2018. u Središnjoj knjižnici.

Alojz Šusteršič rođen je 1867. godine od oca Valentina i majke Marije, rođ. Jalen. Njegov stariji brat Ivan Šusteršič (1863.–1925.) bio je posljednji kranjski pokrajinski glavar i voditelj hrvatsko-slovenskog kluba u bečkom parlamentu. Alojz 1884. godine pristupa pomorskoj akademiji u Rijeci. Nakon četverogodišnjeg školovanja pridružuje se austrougarskoj ratnoj mornarici u kojoj postiže zavidnu karijeru. Pomorskim časničkim pripravnikom postaje 1891. godine, a već 1894. kreće na svoj prvi transoceanski put. Na krovu krstarice Kaiserin und Königin Maria Theresia 1900. godine sudjeluje u međunarodnoj intervenciji u Kini, koje je cilj bio ugušiti "boksački ustanak". Uoči Prvog svjetskog rata također obavlja razne funkcije u Puli. U početku rata najprije zapovijeda linijskom brodu Árpád. Ovim brodom nakon ulaska Kraljevine Italije u Prvi svjetski rat sudjeluje u austrougarskom napadu na Anconu. Završetak rata dočekao je u Puli obavljajući funkciju zamjenskog zapovjednika pristaništa. Njegova zavidna karijera unutar austrougarske mornarice postiže vrhunac pred sam raspad Monarhije. Naime, 1. studenoga 1918. godine unaprijeđen je u čin kontraadmirala. Nakon prelaska u Kraljevinu SHS bio je kao stručnjak za pomorska pitanja dodijeljen ratnoj misiji jugoslavenske delegacije na mirovnoj konferenciji u Parizu.

Andrej Rahten, dr., rođen 1973. godine u Celju. Nakon mature u Celju upisuje studij povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Kao stipendist ustanove Österreichischer akademischer Austauschdienst studirao je na Sveučilištu u Klagenfurtu. Na Filozofskom fakultetu 2000. godine obrani doktorsku disertaciju o dr. Janku Brejcu (1869.-1934.). Za ovaj rad nagrađen je zlatnim znakom ZIC SAZU u kojem je i započeo svoj profesionalni put. U Ministarstvu vanjskih poslova zapošljava se 2001. godine te je imenovan u kabinet ministra. 2004. godine stječe naziv savjetnika za vanjsku politiku u kabinetu predsjednika vlade, a od 2008. godine osim kao predavač na mariborskom sveučilištu djeluje u Znanstveno istraživačkom centru SAZU. 2013. godine dodijeljen mu je zlatni časni znak Republike Austrije. Od 2013. do 2017. godine nalazi se na dužnosti slovenskog veleposlanika u Beču.