Putujmo i čitajmo s Alis Marić

08.12.18. Događanja Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici 8. prosinca 2018. održano je još jedno u nizu druženje na temu putovanja koje organiziramo s Travelaticom., a ovom prigodom predstavljena su su putovanja na malo drugačiji način.

Gošća ovog, prosinačkog druženja bila je Alis Marić, urednica napopularnijeg književnog bloga u regiji Čitaj knjigu!, koja je svojedobno radila u jednoj aviokompaniji te u brojnim korporacijama, a danas svoju karijeru ostvaruje kroz svoj hobi i ljubav – knjige.

Ispričala je kako je nastala stranica Čitaj knjigu, o spajanju ljubavi prema knjigama i putovanjima te vlastita iskustva i anegdote sa svojih putovanja. Posebno se osvrnula na nezaboravne posjete velikim, fantastičnim knjižarama i knjižnicama u gradovima kao što su Bordeaux, London, Copenhagen i drugi. Čitati se može uvijek i svugdje, pa tako upravo radi na projektu da se knjige razmjenjuju i čitaju u autobusima.

No, da putovanje nije samo ono turističko, već može biti i duhovno, putovanje u spoznaju samog sebe, potvrdila nam je brojnim preporukama te kao gošću iznenađenja dovela Daniellu Kordić, autoricu romana Narcis i ruža koji upravo zajedno promoviraju diljem Hrvatske.

Božić je pred vratima, a knjige o putovanjima ili poklon-bon za putovanje odlični su pokloni za nadolazeće blagdane. Alis je pročitala nekoliko ulomaka iz knjiga o putovanjima te preporučila u kojim naslovima uživati u ovom, zimskom razdoblju, kada nam je najudobnije upravo uz knjigu, dekicu, čaj ili čašu vina, razmišljati o sljedećim putovanjima: Daniella Kordić Narcis i ruža, Rajko Grlić Neispričane priče, Mara Doljak Moj Camino, Momčilo Antonijević Kako sam postao putnik, Literary London, Snežana Radojičić Severna Koreja, Velimir Čolić Egzil za početnike.

Za kraj poručuje: Uživajte u svakom danu, svakom trenutku, u druženjima i u malim stvarima, volite ono što radite i vjerujte u sebe.

“Jedno jutro sam se probudila i shvatila što mi je činiti. Kao što je danas na djelu svojevrsna pomama za kulinarskim emisijama jer ljudi imaju interes, ali ne znaju što točno kuhati pa im treba servirati emisiju, tako i ja serviram ljudima novitete i pomažem u orijentaciji među knjiškim naslovima”, pojašnjava Alis koja nije opsjednuta, kako to ona kaže, samo čitanjem knjiga, nego i svime što se veže za knjige.