Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

03.12.18. Događanja Središnja knjižnica

Programom Čaj s gradonačelnikom u Središnjoj knjižnici 3. prosinca 2018. obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Program je održan u organizaciji Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom koji čini devet županijskih udruga: Društvo distrofičara Istre, Društvo multiple skleroze IŽ-a, Udruga slijepih IŽ-a, Udruga slabovidnih IŽ-a, Udruga gluhih i nagluhih IŽ-a, Udruga djece s oštećenjem sluha IŽ-a, Udruga za autizam IŽ-a, Udruga paraplegičara i tetraplegičara IŽ-a i Udruga slabovidnih IŽ-a.

Forum je predstavila njegova predsjednica Snježana Raić, a posebni gosti događaja bili su pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci i istarski župan Valter Flego.

Ovom prigodom predstavljen je rad svake udruge zasebno u protekloj godini.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, obilježava se od 1993. godine kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

IFUOSI je dobrovoljna inicijativa udruga civilnog društva, osnovana 2011. godine, koja okuplja, brine i skrbi o osobama s invaliditetom s područja Istarske županije, radi ostvarivanja i usklađivanja svojih zajedničkih interesa.