Bloomsday u Središnjoj knjižnici

16.06.14. Događanja

I ove se godine Gradska knjižnica i čitaonica priključila obilježavanju Bloomsdayja, i to izložbom učeničkih radova „Joyce – Pula – Uliks“ te stručnim skupom nastavnika i profesora engleskog jezika.

Izložba posvećena Joyceu i njegovim djelima otvorena je u 9.30 u Čitaonici dnevnog tiska u Središnjoj knjižnici, a obuhvatila je sve radove pristigle na nagradni likovni natječaj Bloomsday u Puli koji je raspisala Knjižnica na temu „Joyce – Pula – Uliks“, ali i radove učenika 1.c OŠ Vidikovac i 4.a OŠ Monte Zaro te polaznika DV-a Veseljko na kojima prikazali Joyceovu priču za djecu „Mačak i vrag“.  Ovom su prigodom proglašeni najbolji radovi u svakoj kategoriji natječaja Bloomsday 2014. i uručene nagrade autorima.Stručni skup nastavnika i profesora engleskog jezika održan je u Multimedijalnoj dvorani, a na Odjelu beletristike postavljena su 22 banera s pričom o životnom putu Jamesa Joycea.

Na likovni natječaj Bloomsday 2014. koji je raspisala Knjižnica stiglo je 14 radova. Stručni žiri ocijenio je da je najbolji rad u kategoriji likovnih radova I on je bio tu Andree Lovrinčić, a u kategoriji računalne grafike James Joyce - Uliks Erika Burića. Paoletić je autorima najboljih radova uručio poklon-bonove u knjižarama Algoritam - Profil - Mozaik, dok je svim sudionicima natječaja Knjižnica darovala godišnju članarinu. 

Izložbu je otvorila ravnateljica Knjižnice, a prisutne su pozdravili ravnateljica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj i Vito Paoletić, iz udruge Bloomsday. Otvorenju je prisustvovao te kasnije pozdravio sudionike skupa profesora i učitelja engleskog jezika Kieran Dowling, irski veleposlanik u Ljubljani.

Dana 16. lipnja 1904. James Joyce upoznao je Noru Barnacle, svoju buduću ženu s kojom je početkom prošlog stoljeća nakratko živio u Puli, i s njome šetao ulicama Dublina, a protagonist njegova romana Uliks Leopold Bloom istog dana živi svoju odiseju u istim dublinskim ulicama. Među Joyceovim obožavateljima taj je lipanjski dan poznat pod imenom Bloomsday, ili Bloomovdan. 

U cijelom svijetu, a posebno u Dublinu, irskoj prijestolnici, organiziraju se brojne manifestacije u čast Uliksa. Dublinci i turisti šetaju rutom Leopolda Blooma, jedu i piju u kavanama u koje je on zalazio. Naravno, joyceovci širom svijeta organiziraju javna čitanja Uliksa i brojne druge programe. Tako se i Pula, kao jedna od piščevih životnih stanica, četvrtu godinu zaredom priključuje obilježavanju dana posvećenog Joyceu i njegovom kolosalnom romanu.