Predstavljanje knjige "Pola pišem, pola mačku dajem" Amalije Ljubice Broecker-Jakob

20.02.19. Događanja Dječja knjižnica

Knjiga Pola pišem pola, mačku dajem Amalije Ljubice Broecker-Jakob predstavljena je 20.veljače 2019. u Dječjoj knjižnici.

Predstavljanje knjige imalo je i humanitarnu notu: svaki posjetitelj dobio je knjigu na dar, a zauzvrat je bio zamoljen dati prilog za "uljanikove mace".

Amalia Ljubica Broecker-Jakob, slikarica i spisateljica, profesorica germanistike, likovna pedagoginja, Gestalt-terapeut, Kunstterapeut, nakon godina života provedenih u Italiji i Njemačkoj, vraća se početkom devedesetih u Hrvatsku i otvara atelje u staroj istarskoj kući u Kavranu nedaleko od Pule, gdje nastavlja stvarati svoju umjetnost iz svog neiscrpnog kreativnog vrela. Objavila je četiri knjige pjesama i proze. Razvila je intuitivnu metodu slikanja kojom nastaju čudesne slike lijevom rukom i zatvorenih očiju.

Iako krhak i nerazumljiv, nedokučiv i nestalan, ja ga branim uvjerenjem žene koja je dobro zakoračila u osamdesete i piše svakog jutra, bilježi, gleda, fiksira i bori se s vjetrenjačama zaborava, s rijekom odlaska, s mlohavim tijelom i umom koji su kadkad čista svijest, a kadkad puka isprekidanost svih poveznica u mozgu.

Njegova povijest jest i moja povijest u selu Kavranu. Bio je seoski mačak. Bilo je to moguće jer je selo još bilo selo. Svuda gdje bi svratio dobio bi za jelo i sve mačke ovog sela pripadale su svima.