Predstavljanje knjige "General iz Premanture"

24.10.19. Događanja Središnja knjižnica

Knjiga General iz Premanture autora Ivana Miškovića i Andreja Badera predstavljena je u Središnjoj knjižnici 24. listopada 2019.

Uz Ivana Miškovića i Andreja Badera, okupljenima su se obratili i zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek i predsjednik Saveza udruga atifašista IŽ Tomislav Ravnić. Ulomke iz knjige čitao je Mattias Stojanović.

Riječ je o autobiografskom djelu rođenog Premanturca general-pukovnika Ivana Miškovića, načelnika Službe bezbjednosti i jedinog Titovog specijalnog savjetnika. Knjiga, u izdanju Općine Medulin, kronološki je podijeljena u petnaest poglavlja te prati razdoblje od 1905., kada je u Premanturi otvorena prva hrvatska čitaonica, do 1966. godine, kada je održan četvrti plenum i smijenjen Aleksandar Ranković.

Knjigu je izdala Općina Medulin, a kao znanstveni suradnici sudjelovali su Tea Radola, mag. hist., Mirjana Siladić, mag., i Predrag Bosić mag. hist. Grafičku pripremu potpisuje Teddy-Lee Akelić.

Ivan Mišković, rođen 24. listopada 1920. u Premanturi. Istarski prognanik. Kao 15-godišnjak postao je član Saveza komunističke omladine (SKOJ). Tijekom Drugog svjetskog rata bio je član štaba VI. Slavonskog korpusa. Nakon završene vojne akademije premješten je za pomoćnika načelnika Generalštaba. Od 1963. do 1972. na čelu je službe sigurnosti Ministarstva narodne obrane SFRJ-a, a od 1972. do 1973. prvi i jedini specijalni Titov savjetnik za pitanja sigurnosti. Napisao je: Pregled narodnooslobodilačkog rata u Slavoniji te Vojna pozadina u Slavoniji (1941. - 1945.) te je autor 50-ak članaka za povijesne časopise.

Andrej Bader, rođen 1971. u Puli. Magistar je povijesti, urednik dviju monografija. Inicijator je i organizator podizanja spomenika u austrijskom Gmundu. Autor je više znanstvenih radova, izložba i publikacija.