Predavanje na temu Što znači odgajati volju za razliku od odgajanja intelekta

12.11.19. Događanja Središnja knjižnica

Predavanje na temu Što znači odgajati volju za razliku od odgajanja intelekta - Tajne i iskustva razvoja volje kod djece i mladih održala je u Središnjoj knjižnici 12. studenog 2019. Jill Tina Taplin iz Velike Britanije.

Predavanje je bilo na engleskom jeziku.

Kad ima volje, ima i načina.

Svatko dobro poznaje koliko je teško promijeniti navike i koliko je potrebno ustrajnosti da bi kod sebe ili kod djece razvili neku novu poželjnu naviku. Isto tako nam je znano kako lako zanimljive i vrijedne ideje odu u vjetar jer je ponestalo strpljenja i radnih navika da se učini ono potrebno, u pravo vrijeme. Međutim, postoje zlatni ključevi za svako od razdoblja razvoja djeteta kad je u pitanju razvoj volje. Dvogodišnjak, petogodišnjak ili tinejdžer žive u posve drugačijim svjetovima i za svaki postoji zlatni ključ volje.

Jill Tina Taplin je rođena i odrasla u Velikoj Britaniji, diplomirala je filozofiju na sveučilištu i bila je zaposlena do 30-ih godina kao vrtlarica, građevinarka i majka. Potom se pridružila grupi roditelja koji su osnovali školu Steiner Waldorf na sjeveroistoku Škotske, u blizini duhovne zajednice. Ubrzo se našla kako radi u vrtiću i otkrila je da tamo zaista želi biti. Radila je kao odgojiteljica u vrtiću u Škotskoj i Devonu do 2008. godine, kada su je obiteljski razlozi doveli u novi dio Velike Britanije bez Waldorfske škole u blizini. Od tada je proširila interes za rad s odraslim osobama - učenicima, učiteljima i roditeljima. Ona se sada obvezala podržati Steiner Waldorf školovanje u ranom djetinjstvu u raznim državama svijeta i koautorica je knjige Razumijevanja Steiner Waldorfskog pristupa, koju je objavio David Fulton.

Inicijatori i predlagatelji ovoga izlaganja su Udruga drvo i sova, nevladina, neprofitna, nepolitična organizacija čije je osnovno poslanje unapređenje cjelovitoga razvoja čovjekove kvalitete življenja u skladu s prirodom i planetom, sa sjedištem u Motovunu, i Savez waldorfskih institucija i inicijativa Republike Hrvatske sa sjedištem u Rijeci.