Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

16.11.19. Događanja Središnja knjižnica

U subotu, 16. studenog 2019. od 10 do 12 sati na Dječjem odjelu Središnje knjižnice bit će obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju u suradnji s Klubom roditelja nedonoščadi Palčići Pula.

Nakon druženja u Knjižnici i izrade papirnatih brodića, planirano je zajedničko puštanje izrađenih papirnatih brodića u more kao simboličan znak prijevremeno rođene djece.

Međunarodni dan prijevremenog rođenja djece obilježava se svake godine 17. studenog, kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi hrabri roditelji. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

U cijelom svijetu jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci, da bi preživjela, neophodna je podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi Palčići. Prva je to udruga u Hrvatskoj s ciljem promicanja svjesnosti te dugoročnog unaprjeđenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Udruga pruža podršku roditeljima nedonoščadi u ranim danima već u bolnici, a potom i nakon izlaska iz bolnice organizacijom predavanja i savjetovanja za roditelje i posvojitelje uz pomoć vanjskih suradnika ili stručnjaka različitih struka.

Ljubičasta boja - predstavljajući osjetljivost i iznimnost - postala je simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja.