Obljetnice osnutka prve hrvatske čitaonice i prve javne pučke knjižnice u Puli obilježene stručnim skupom

28.11.19. Događanja Središnja knjižnica

Knjižnica je 28. studenoga organizirala stručni skup posvećen značajnim obljetnicama u 2019. godini: 150. obljetnici osnivanja prve čitaonice u Puli i 110. obljetnici osnivanja prve javne pučke knjižnice u Puli.

Glavni cilj stručnoga skupa bio je obilježiti u javnosti obljetnice koje su vezane uz razvoj pismenosti i kulture na području Pule i šire okolice te kroz stručno okupljanje proširiti spoznaje i informacije o čitaoničkom pokretu na području Istre u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća te predstaviti druge zavičajne teme o knjižnoj baštini i primjere prakse suvremenih čitaonica.

Na stručnom skupu predstavljena pozvana izlaganja stručnjaka i znanstvenika koji istražuju povijest i sadašnjost čitaonica, knjižnica, knjige i čitanja, istraživače iz područja drugih društvenih disciplina, praktičare koji u okviru svojega svakodnevnog rada doprinose boljem očuvanju i prezentaciji kulturnog nasljeđa.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Knjižnice prisutnima su se obratili županijski pročelnik za kultutru Vladimir Torbica i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci, a uslijedila su izlaganja Društveno-političke i crkveno-vjerske prilike u Istri u drugoj polovici 19. stoljeća dr. sc. Stipana Trogrlića, Što je prethodilo čitaoničkom pokretu? Juraj Dobrila i širenje pisane riječi među istarskim Hrvatima doc. dr. sc. Mihovila Dabe, Čitaonica u Puli od 1869. do 1918. godine Andreja Badera, mag., Osnivanje i aktivnosti hrvatskih čitaonica na Pazinštini Josipa Šiklića, prof.Hrvatska čitaonica u Buzetu u tekstovima hrvatskih novina u Istri 1890. - 1928. Mirjana Flega, prof., Od Narodne čitaonice riečke (1849.) do Gradske biblioteke na Sušaku (1930.) – od čuvara nacionalnog bića do institucionalne kulture Milke Šupraha-Perišić, knjiž. savjetnice, Austrijska čitaonica Sveučilišne knjižnice Maribor i Slovenska čitaonica Graz Mateje Pongrac, prof., i Kornelije Sorger, prof., Legat Nikija Fachina u Gradskoj knjižnici Umag Ivane Martinčić, dipl. knjiž., i Nevena Ušumovića, dipl. knjiž., Svakodnevica pulske Čitaonice Nele Načinović, dipl. knjiž. i E-čitaonica MediaLibraryOnLine Liane Diković, dipl. knjiž.

Skup su moderirale Nadia Bužleta i Liana Diković.

Ovaj stručni skup organiziran je i održan uz potporu Ministarstva republike RH i Grada Pule.