Prešeren iz likovne zbirke Mihe Maleša

05.02.20. Događanja Središnja knjižnica

Izložba Prešeren iz likovne zbirke Mihe Maleša postavljena je u Središnjoj knjižnici od 5. do 17. veljače 2020. godine u povodu Slovenskog kulturnog praznika i 220 obljetnice rođenja dr. Franca Prešerna (1800. - 1849.).

Autorica izložbe je Breda Ilich Klančnik.

Izložba je plod višegodišnje suradnje Knjižnice s Osrednjom knjižnice Celje te Galerijom Maleš iz Zgornje Rečice pri Laškem (Slovenija).

Miha Maleš rođen je 6. siječnja 1903. u Jeranovu iznad Kamnika, a umro 24. lipnja 1987. u Ljubljani. Studirao je na kiparskom odjelu Škole za umjetnost i obrt u Ljubljani, Akademiji umjetnosti u Zagrebu, privatnoj školi Zu St. Anna u Beču, a studij grafike završio je u Pragu. Bavio se izdavačkom djelatnošću i novinarstvom, a 1936. osnovao je vlastitu Bibliofilsku izdavačku kuću, pod čijim je pokroviteljstvom do 1945. godine izlazi prvi slovenski umjetnički časopis Umetnost. Objavio je nekoliko publikacija s crtežima ili otiscima, među kojima je i Prešernov sonetni vijenac koji je 2017. predstavljen u Puli. Maleš je 1974. doživio veliku retrospektivnu izložbu u Modernoj galeriji i tri godine kasnije dobio najviše priznanje - Prešernovu nagradu - za svoj grafički, slikarski i ilustratorski opus.

Ova izložba otkriva samo dio bogate Maleševe prešernijane, nastao u vrijeme Prešernovog albuma. Iz umjetnikove opsežne zbirke odabrano je samo nekoliko portreta Maleša i njegovih kolega koji su se manje-više oslanjali na Goldenstenov poznati portret, koji je napravljen dvije godine nakon pjesnikove smrti na temelju sjećanja i svjedočanstva pjesnikovih suvremenika koji su ga poznavali.