Tjedan psihologije u Hrvatskoj: Digitalizacija ranog djetinjstva

18.02.20. Događanja Središnja knjižnica

Irena Brajković, mag. psych., i Nikol Škalec, mag. psych., 18. veljače 2020. u Središnjoj knjižnici održale su predavanje Digitalizacija ranog djetinjstva.

Predavanje je dio programa 13. Tjedna psihologije u Hrvatskoj, koji se održava od 17. do 23. veljače 2020.

Godinama se već govori o sve većoj upotrebi elektroničkih medija – pametnih telefona, računala, digitalnih asistenata, satelitskih navigacija u svakodnevnom životu i odraslih i djece. Kako njihova upotreba utječe na djecu, čiji je mozak sa svim njegovim funkcijama još u razvoju? Odvlači li to djeci pažnju, troši energiju i sprječava li usmjeravanje njihove pažnje na drugo što se oko njih događa? Zamijećen je sve veći trend izmicanja istinskih međuljudskih odnosa što kod djece dovodi do smanjenog razvoja moždanih struktura uključenih u socijalnim interakcijama.
Kupnja nasilnih igara ili dozvoljavanje da se one igraju na tabletima/pametnim telefonima dovodi do sve veće spremnosti na nasilje, otupljenosti spram realnog nasilja, smanjene vjerojatnosti za obrazovanjem i u konačnici društvenoj izoliranosti danas djeteta, sutra odraslog čovjeka.
Ove su samo neke od tvrdnji koja su potaknule predavačice na istraživanje situacije na domaćem terenu. Kroz predavanje su predstavile rezultate anketiranja roditelja djece predškolske dobi s područja Dječjeg vrtića Medulin i Dječjeg vrtića ˝Mali svijet˝ te ih usporedile s istraživanjima i trendovima u društvu.
Budući da se navike (one dobre i manje dobre) stvaraju od dječje dobi, želja je predavačica kod sudionika osvijestiti pozitivne i negativne učinke digitalizacije ranog djetinjstva.