ŠTUT ružičasti kut - Snaga u ružičastom

17.02.20. Događanja Središnja knjižnica

Stop nasilju, stop prijetnjama, stop uvredama, stop zlim riječima

Izložbom majica s „ružičastim porukama“ koje su oslikali srednjoškolci, Gradska knjižnica i čitaonica Pula (Odjel za djecu i mladež) u suradnji sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu obilježava Dan ružičastih majica (Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja).

U nježnosti ružičaste boje učenici 3.a, 2.e i 1.h su, između ostalog, poručili: Dobrota mijenja svijet, Svaka priča ima svoje ogledalo istine, Stand up, speak out.

Dan ružičastih majica, Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda iskazali su mu potporu odjenuvši se u ružičasto te time upozorili na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Voditeljice aktivnosti „ŠTUT ružičasti kut“ bile su profesorica Helena Mirković i knjižničarka Željka Kondić Dabo.

Svojim zanimljivim uradcima iz Škole mladi poručuju: Bez ružičastih naočala, poštujmo svačiji senzibilitet i različitosti!