Ženska večer uz dobru knjigu: Hrana kao saveznik

27.02.20. Događanja Središnja knjižnica

Vrlo često hranjenje vežemo za neku emociju, događaj, situaciju i nismo svjesni kako hrana utječe, ili ne utječe, na nas? A što kad se situacija zakomplicira? Nismo vidjeli, nismo prepoznali simptome kod prijateljice, kod svog djeteta, kod sebe. Upadnemo u dugu priču fizičkih i psihičkih bolesti, anoreksiju ili bulimiju. I često bude kasno kad shvatimo što se zbiva.

O hrani, emocijama, odnosu prema hrani i s hranom, o tome što zapravo rješavamo ne uzimanjem ili konzumiranjem previše hrane razgovarali smo na Ženska večer uz dobru knjigu, i to upravo u tjednu skretanja pažnje na poremećaje u prehrani: 27. veljače 2020. ugostili smo predstavnice udruge Nada, udruge za pomoć oboljelima od poremećaja u prehrani, čiji je cilj senzibilizirati javnost s obzirom na težinu i ozbiljnost bolesti, kao i na njenu sve veću prisutnost, edukaciju oboljelih i članova njihovih obitelji.

Ženske večeri uz dobru knjigu organiziramo u suradnji s udrugom Aktivna, a posljednjeg četvrtka u veljači gošće su bile:

  • Nataša Vrsaljko Alić, osobni i poslovni coach, dotaknut će se poveznice između emocija i hrane i zbog čega nam je nekad tako teško poduzeti korake za smanjenje tjelesne težine
  • Vana Dominis, geštalt psihoterapeut pod supervizijom te dječji i adolescentni integrativni psihoterapeut u superviziji, govorit će o tome kad je hrana utjeha za djecu, o emocionalnom jedenje u dječjoj dobi
  • dr. Olga Dabović Rac i mag. nutricionizma Nina Penezić Blažević, iz Zavoda za javno zdravstvo, pojasnit će neke tjelesne i medicinske čimbenike te pogled na poremećaje u prehrani iz kuta nutricionista.

Prepoznajte i reagirajte na vrijeme.
Hrana nam treba biti saveznik!