Noć knjige: Videoletture

23.04.20. Događanja

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, koji se svake godine 23. travnja brojnim događajima obilježava diljem svijeta, za vas smo pripremili nekoliko videočitanja. Nažalost, knjižnica je do daljnjeg zatvorena zbog zaštite od zaraze koronavirusom, ali pronašli smo način da se družimo s našim čitateljima i njihovim obiteljima.

Na današnji dan, 23. travnja 1616. umrla su dva velikana svjetske književnost: Miguel Cervantes i William Shakespeare. Ovaj dan je poznat i kao Dan knjige i ruža jer postoji katalonska tradicija, srednjovjekovnog porijekla, prema kojoj na ovaj dan svaki muškarac mora pokloniti ruži svojoj ženu. Nastavno na ovu tradiciju, katalonski prodavači knjiga poklanjaju ružu za svaku prodanu knjigu.

Istog dana, već niz godina, mnoge knjižnice organiziraju manifestaciju Noć knjige, koju ove godine obilježavamo čitajući za vas i zajedno s vama na mreži, videočitanjima koja smo pripremili za vas, kako bismo (ponovno) otkrili zadovoljstvo čitanja.

Ove godine Noć knjige posvećena je temi promjene.

Posebno hvala svim izdavačima koji su nam omogućili da čitamo online knjige iz njihovih kataloga. Provjerite što smo pripremili za vas na poveznicama na YouTube kanalu:

20 bambine straordinarie che hanno cambiato il mondo (Edizioni Theoria, 2018.)
Luna adora la biblioteca (Gallucci, 2018.).