Dan grada Pule: Gladijator u tramvaju i virtualna šetnja starom Pulom

05.05.20. Događanja

I ove godine Knjižnica se pridružuje obilježavanju Dana grada Pule.

Pozivamo vas da i ovogodišnji 5. svibnja, dan u kojem slavimo svoj grad, provedete uz knjige, izložbe i promišljanja o Puli.

PROČITAJTE:

Slikovnica je rezultat zajedničkog projekta Gladijator u tramvaju Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Gimnazije Pula i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula.

Autorice teksta i anotacija su učenice Gimnazije pod mentorstvom profesora Filipa Zoričića i članice Kluba ljubitelja čitanja - KLJuČ pod vodstvom knjižničarke Andree Trapan, a uredio ga je dr.sc. Boris Koroman. Ilustracije su izradili učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna pod mentorstvom profesora Andija Pekice. Grafički urednik je Alen Žufić.

Ovom e-knjigom, ali i samim projektom željeli smo potaknuti mlade da razmišljaju o svome gradu, prepoznaju i vrednuju njegovu kulturnu baštinu, ali i motivirati ih da se kreativno izraze i pokažu sebi i svojim vršnjacima što znaju i mogu.

Projekt Pulska (pri)povijest – Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti! proveden je u suradnji s pulskim osnovnim školama Centar, Vidikovac i „Giuseppina Martinuzzi" te je nastavak projekta Mladi za mlade - Gladijator u tramvaju, provedenog 2015./2016. godine.Kroz niz radionica potaknuli smo učenike na razvijanje sposobnosti vrednovanja povijesnih lokaliteta i kulturnog nasljeđa. Po završetku radionica izrađena je e-brošura Ovo je moj grad! Upoznaj ga i ti! s odabranim radovima.

POSJETITE ViZZ:

Zanimljiv i atraktivan dio zavičajnog fonda Knjižnice čini zbirka starih razglednica s motivima Pule. Autentična zbirka koja sadrži razglednice s kraja 19. do polovice 20. stoljeća ima dokumentarnu vrijednost te predstavlja dragocjen izvor vizualnog identiteta grada, svjedok je urbanističkoga razvoja i memorija kulturnog identiteta Pule.

Zavičajna zbirka Knjižnice okuplja građu koja se svojim sadržajem odnosi na područje Istre ili je na bilo koji drugi način značajna za Istru. Digitalizacijom starih i rijetkih knjiga iz zavičajne zbirke omogućen je pristup vrijednim i jedinstvenim primjercima istarske kulturne i povijesne baštine.