Predstavljena zbirka poezije Čakavčice

13.06.14. Događanja Središnja knjižnica

Zbirka poezije Čakavčice Izabele Bilić-Rovis premijerno je predstavljena u Središnjoj knjižnici 13. lipnja 2014. O knjizi i autorici govorile su doc. dr. sc. Vjekoslava Jurdana i prof. emeritus Vera Kos-Paliska, akademska slikarica, a polaznici autoričine radionice Glinaonica recitirali su poeziju iz zbirke.

Nakon što je diplomirala predškolski odgoj na Pedagoškom fakultetu u Puli Bilić-Rovis osniva udrugu Legengrad koja je orijentirana na rad s djecom predškolske i mlađe školske dobi, pri čemu provodi program Glinaonica koji je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Također, s programom Glinaonica redovito surađuje s Dječjim odjelom.

Portret stvaralaštva Izabele Bilić-Rovis ocrtava se u njezinoj zbirci pjesama Čakavčice, gdje je osim izvrsnih stihova u čakavskom dijalektu Istre oblikovala sve likovne priloge u glini i keramoplastici. Spojila je živu baštinu istarske čakavice s taktilnim dodirom zemlje, zapisala je Kos-Paliska o autorici i njezinom radu.

Pjesme svih ciklusa u zbirci uronjene su u Istru i ljubav prema svemu što za autoricu znači ovaj kraj. Na čitatelja će snažan dojam imati zvukovno bogatstvo i ljepota jezika kojim piše autorica. Njene pjesme mogu se nazvati poetskim minijaturama u kojima je izraz posve zasićen miomirisima dijalekta, zapisala je uz izdanje dr.sc. Diana Zalar s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.