Znanstveno-stručni skup u povodu 100. obljetnice spaljivanja prve knjižnice u Narodnom domu u Puli

13.07.20. Događanja Središnja knjižnica

U Središnjoj knjižnici 13. srpnja 2020. održan je Znanstveno-stručni skup u povodu 100. obljetnice spaljivanja prve hrvatske knjižnice u Narodnom domu u Puli.

Uvodno su izlagače i publiku pozdravili ravnateljica Nela Načinović, predsjednik Istarskog povijesnog društva doc. dr. sc. Maurizio Levak, član Programskog i organizacijskog odbora skupa Mirko Jurkić te pulski gradonačelnik Boris Miletić te su svi naglasili važnost održavanja ovakvih skupova na kojima se kroz znanost tematiziraju važna pitanja vezana za Pulu, kako ona koja se tiču povijesti tako i ona koja koja se odnose na sadašnjost i budućnost.

Na skupu su svojim izlaganjima sudjelovali akademik Josip Bratulić, dr. sc. Bruno Dobrić, knjižničarski savjetnik, dr. sc. Stipan Trogrlić, dr. sc. Milan Radošević, prof. dr. sc. Renato Matić i doc. dr. sc. Ivana Hebrang Grgić.

Akademik Bratulić, zbog specifične trenutne situacije vezane uz COVID 19, javio se direktno iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te održao izlaganje naslovljeno I spaljene knjige govore istinu: Istarsko izdavaštvo i tiskarstvo u 19. i 20. stoljeću. Dr. sc. Bruno Dobrić govorio je o Dušanu pl. Preradoviću - darovatelju knjiga za Pučku knjižnicu u Puli 1909. godine, dr. sc. Stipan Trogrlić o Otporu istarskog hrvatskog svećenstva talijanskoj vojno-okupacijskoj vlasti u Istri (1918. - 1920.), dok je dr. sc. Milan Radošević u svom izlaganju Palež Narodnoga doma u Puli - "krštenje" fašističkog kulturocida u Istri predstavio i nove rezultate istraživanja. Prof. dr. sc. Renato Matić održao je izlaganje Cenzura - od knjiga do holokausta, a skup je zaključen izlaganjem doc. dr. sc. Ivane Hebrang Grgić Knjižnice, cenzura i slobodan pristup informacijama.

Zbog općih epidemioloških preporuka i mjera broj sudionika na skupu bio je ograničen.

Organizator skupa je Knjižnica, a suorganizator Istarsko povijesno društvo, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Grada Pule.