Izložba fotografija "Grad u izlogu"

04.08.20. Događanja Čitaonica kluba umirovljenika Pula

Izložba Grad u izlogu kojom su predstavljene sve fotografije pristigle na foto natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu otvorena je 4. kolovoza 2020. godine pred Čitaonicom kluba umirovljenika Pula (Giardini 14).

Na natječaj se prijavilo 29 autora s 81 fotografijom. Fotografije (koje su bile pod šiframa) ocijenila je tročlana komisija iz Foto kluba Pula - Marino Raunić, Antonio Ribić i Miran Burić - te su odabrane tri najbolje fotografije, a njihovi autori Valter Zanco i Martina Bosich prigodno su nagrađeni.

Fotonatječaj i izložba dio su programa ovogodišnje manifestacije Bloomsday u Puli 2020. kojim je Knjižnica osmu godinu zaredom podsjetila na lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea.

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce intimno upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana Uliks. U svom je dobrovoljnom izgnanstvu živio jedno vrijeme u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica) te radio na zbirci priča Dublinci i na Portretu umjetnika u mladosti. James i Nora u Pulu su stigli 30. listopada brodom iz Trsta, a Joyce je u školi stranih jezika radio do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole. Natječajem smo željeli potaknuti naše sugrađane i posjetitelje da fotografijom zabilježe pulske vizure, a izložbom Joyceu poslati #kartolinuizpule.

Radovi su postavljeni u izlozima Čitaonice (Ciscuttijeva i Giardini 14) te se mogu razgledati, neovisno o satu i danu u tjednu, do 4. rujna 2020

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule.

Obrazloženje ocjenjivačke komisije:

Od 81 zaprimljene fotografije na natječaju odabrane su tri najuspješnije koje, osim što vjerno prikazuju neke od najprepoznatljivijih Pulskih motiva, adekvatno ispunjavaju i fotografske uvjete u vidu kompozicije, kadriranja i estetike. Raspon pristiglih fotografija vjerno prikazuje raznovrsne poglede i načine na koji Pula može biti percipirana i koliko je svaki doživljaj (grada) Pule zapravo osobno i intimno iskustvo svakog pojedinca.

1. mjesto - fotografija autora Valtera Zanca

Jasno definiran kadar s bajkovitim prikazom vatrometa koji se u punoj ljepoti nadvija nad Arenom obojanom u crvenu boju, boju strasti i neke nove energije, definitivno je najupečatljivija od pristiglih fotografija. Obris grada je jasan, ali gotovo neprimjetan i nenametljiv, kao da se i sam divi blještavilu vatrometa koji je od prolaznog trenutka postao trajan prizor.

2. mjesto - fotografija autorice Martine Bosich

Pulsko brodogradilište dominantan je motiv kako vizuri grada tako i ove fotografije; nemoguće je ne diviti se velikim halama i dizalicama koje kao da pripadaju svijetu mašte. Čini se kao da je slučajnog prolaznika upravo taj prizor u potpunosti očarao, dok sve drugo ostaje u sjeni, manje bitno. Iako bi zalazak sunca na ovoj fotografiji mogao pozvati na neku drugu simboliku, zlatno-žuti tonovi pričaju neku sasvim drugu priču, onu punu optimizma.

3. mjesto - fotografija Valtera Zanca

Zalazak sunca na Verudeli prirodan je bijeg od gradske vreve. Fotografija odiše mirnoćom i spokojem, dok naglašena koloristika dodatno pojačava impozantnost ovog naočigled jednostavnog prizora. Autor urednim kadriranjem objedinjuje sve najvažnije elemente koje obilježavaju ovo popularno odredište i prenosi emociju samog mjesta.