Rural-popular: Izvan gradskih i urbanih središta

25.09.20. Događanja Središnja knjižnica

Rosom okupana trava, polako pleše ritmom vjetra. Oblaci na plavom platnu njišu se nošeni daškom nevidljive sile. (Ana Kuhar)

Ovi se prizori mogu zamisliti kada ugledamo drvenu kućicu u kojoj se upravo priprema palenta i bakina slastica iznenađenja. Tako i započinje izložba kojom je prikazan šarolik svijet prirode i ugodna ruralna sredina, daleko od svakodnevnog stresa.

Na Odjelu za djecu i mladež Središnje knjižnice, u suradnji sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, obilježava se Svjetski dan turizma (27. rujna).

Ovogodišnje geslo manifestacije je Turizam i ruralni razvoj. Stoga je naziv izložbe RURAL-POPULAR nadahnut porukom da turizam stvaraju ljudi.

Učenici i suradnici iz susjedne, popularno zvane „Škole Lipa“ dočarali su seosko domaćinstvo i prezentirali antikni kuhinjski i slastičarski pribor na rustikalno ukrašenom stolu, kao i nostalgične predmete skrivene unutar drvene kućice za odmor.

Idilični kutak obogaćuju literarni i fotografski radovi učenika koji nas podsjećaju na to koliko je važno da smo okrenuti prirodi i jedni drugima. Vrijedne ruke ljudi sa sela strpljivo i marljivo stvaraju, a ruralni turizam pruža prigodu da svi budemo dijelom tradicije.

U programu su sudjelovale učenice: Sandra Čelebić, Ana Kuhar i Maja Serbus, profesorice Vedrana Brajković, Irena Kiss, poznati chef i nastavnik Robert Perić i knjižničarka Željka Kondić Dabo.